Νέο Ασφαλιστικό: Σφοδρή πολιτική σύγκρουση με αιχμή τις ενστάσεις που διατυπώνει η αντιπολίτευση.Τo ακαταδίωκτο των μελών του ΔΣ του νέου επικουρικού ταμείου που θα διαχειρίζεται τις επενδύσεις των εισφορών, το χρηματοδοτικό κενό (κόστος μετάβασης) και η επισφάλεια για το ύψος των σημερινών επικουρικών συντάξεων βρέθηκαν στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης για το σχέδιο νόμου «Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά» που αναρτήθηκε έως τις 13 Ιουλίου για διαβούλευση.

Το ακαταδίωκτο στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «προκλητική τη διάταξη του σχεδίου νόμου που απαλλάσσει τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του νέου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) που θα διαχειρίζονται και θα επενδύουν στα χρηματιστήρια τις εισφορές των ασφαλισμένων, από κάθε αστική ή ποινική ευθύνη για πράξεις ή παραλείψεις τους στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων τους».

Απαντώντας το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει ότι «είναι προφανές σε όποιον διαβάσει το άρθρο 19 του νομοσχεδίου, τα μέλη του ΔΣ του ΤΕΚΑ διώκονται τόσο για δόλο, όσο και για βαριά αμέλεια. Πού είδε ο ΣΥΡΙΖΑ το ακαταδίωκτο;».

Επίσης τονίζει ότι την ίδια δομή ακολουθεί και ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ για την ΑΑΔΕ με μία διαφορά: στον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ δεν προβλέπεται δίωξη για βαριά αμέλεια.

Κόστος μετάβασης και δυσμενείς εξελίξεις για τις σημερινές συντάξεις

Το σημερινό δημόσιο επικουρικό θα έχει απώλεια πόρων αφού θα σταματήσει να δέχεται νέους ασφαλισμένους με αποτέλεσμα να αρχίσει να καταγράφει ελλείμματα τα οποία θα καλυφθούν από τα περιουσιακά στοιχεία του ταμείου, όπως προβλέπει ο νόμος (μηχανισμός εξισορρόπησης) προκειμένου να μη μειωθούν οι συντάξεις.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει η Εθνική Αναλογιστική Αρχή στη μελέτη της που συνοδεύει το προωθούμενο νομοσχέδιο για το νέο επικουρικό ταμείο, θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό από το 2030 και μετά η οποία θα αυξάνεται σταδιακά κατά την περίοδο προβολής. Το 2055 θα ανέρχεται σε ποσοστό περίπου 1% του ΑΕΠ και παραμένει τουλάχιστον σε αυτό το επίπεδο και στα επόμενα έτη ως το 2070.

Η αναλογιστική μελέτη αποτυπώνει επίσης άλλη μια δυσμενή εξέλιξη του υπάρχοντος συστήματος επικουρικής ασφάλισης, που σταδιακά θα στερείται ασφαλισμένων και εισφορών. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ το 2021 η αναλογία ενεργών ασφαλισμένων προς συνταξιούχους είναι 2,67:1, ήδη το 2045 προβλέπεται να μειωθεί σε 1,60:1. Κατά συνέπεια, τα ποσοστά αναπλήρωσης που θα μπορεί να υποστηρίξει η υφιστάμενη διανεμητική επικουρική σύνταξη, στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, αναμένεται να μειωθούν.

Η Εθνική Αναλογιστική Αρχή εκτιμά ότι το κόστος μετάβασης θα κυμανθεί μεταξύ 49 και 78 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο που εκπόνησε, θεωρεί ότι αν ενταχθεί εθελοντικά περίπου το 20% των σημερινών ασφαλισμένων που βρίσκονται σήμερα ασφαλισμένοι στο ΕΤΕΑΕΠ καθώς και το 5% των ελεύθερων επαγγελματιών που δεν έχει σήμερα υποχρεωτική επικουρική ασφάλιση, το κόστος μετάβασης θα ανέλθει σε 56 δισ. ευρώ.