Αναζητούνται 30.000.000 ευρώ τον χρόνο

Στοιχεία που βρίσκονται στην κατοχή της «δημοκρατίας» αποκαλύπτουν πως ενώ η Novibet δηλώνει επισήμως περίπου 100.000 ευρώ μεικτά κέρδη τον μήνα, μόνο τον Μάιο του 2020 είχε 100.000 ευρώ μεικτά κέρδη μέσα σε δύο μέρες (!).

  • Έρευνα – 2ο μέρος

Το διάστημα που πέρασε στη Μεγάλη Βρετανία ο Ροδόλφος Οντόνι, όπου μετακόμισε λίγο πριν καταδικαστεί η μητέρα του, Φρύνη Οντόνι, σε ισόβια ποινή κάθειρξης για υπεξαίρεση και ξέπλυμα χρήματος, πρέπει να τον βοήθησε να πάρει κομβικές αποφάσεις για τον τρόπο που θα δρούσε όταν επέστρεφε για να επαναδραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα. Μία από αυτές τις αποφάσεις πιθανότατα περιελάμβανε και το μοίρασμα χρήματος -αφειδώς- σε μέσα ενημέρωσης, προκειμένου να δημιουργήσει ένα πέπλο σιγής για τον τρόπο που συνηθίζει να δραστηριοποιείται επιχειρηματικά.

Έτσι, όπως αναφέρθηκε και στο πρώτο μέρος της έρευνας, με την οποία θα αποκαλυφθεί ένα κολοσσιαίο σκάνδαλο φοροδιαφυγής, η Novibet, η στοιχηματική εταιρία μέσω της οποίας δραστηριοποιείται ξανά στον κλάδο ο Ροδόλφος Οντόνι, δαπάνησε το πεντάμηνο Σεπτέμβριος 2020 – Ιανουάριος 2021 1.375.611 ευρώ για τηλεοπτικές καμπάνιες, 86.756 ευρώ για ραδιοφωνικές και 748.000 ευρώ (!) για υπαίθρια διαφήμιση.

Το ίδιο διάστημα, εντονότατη ήταν η παρουσία της και στο διαδίκτυο, αφού από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου αγόρασε 251.990.000 impressions. Συνολικά, λοιπόν, ξόδεψε πάνω από 2.200.000 ευρώ. Το σημαντικό στοιχείο, όμως, δεν είναι το ποσό που ξόδεψε, αλλά κυρίως το ποσό που εμφάνισε ως κέρδη το εννιάμηνο του 2020. Και το ποσό αυτό, όπως αποκαλύπτουν έγγραφα, ήταν μόλις 1.100.000 ευρώ (!), δηλαδή τα μισά από όσα ξόδεψε σε ένα πεντάμηνο για διαφήμιση.

Εν ολίγοις, η Novibet, δηλώνοντας πως κατέχει μόνο το 0,30% της αγοράς, αποδίδει μόλις 435.281 ευρώ τον χρόνο στο ελληνικό κράτος -με βάση το 35% που φορολογείται ο κλάδος-, αλλά ξοδεύει 2.200.000 ευρώ σε τηλεοπτική, ραδιοφωνική και υπαίθρια διαφήμιση και ανυπολόγιστα σε διαδικτυακή.

Πώς γίνεται αυτό; Γίνεται μόνο εάν τα μεικτά κέρδη της εταιρίας που δηλώνονται δεν είναι τα πραγματικά. Στοιχεία που βρίσκονται στην κατοχή της «δημοκρατίας», τα οποία δεν μπορούν να αμφισβητηθούν και είναι φυσικά στη διάθεση και των φορολογικών Αρχών και του οικονομικού εισαγγελέα, αποκαλύπτουν πως ενώ η Novibet δηλώνει επισήμως περίπου 100.000 ευρώ μεικτά κέρδη τον μήνα, μόνο τον Μάιο του 2020 είχε 100.000 ευρώ μεικτά κέρδη μέσα σε δύο μέρες (!).

Πληροφορίες, μάλιστα, που προέρχονται από ανθρώπους οι οποίοι γνωρίζουν την πραγματική κερδοφορία της Novibet αναφέρουν πως τον Οκτώβριο του 2020, για παράδειγμα, τα μεικτά κέρδη της στοιχηματικής έφτασαν τα 8.500.000 ευρώ, που σημαίνει πως θα έπρεπε να είχε αποδώσει στο Ελληνικό Δημόσιο 2.500.000 ευρώ σε φόρους μόνο για έναν μήνα.

Εάν αποκρύπτει ποσά ανάλογου μεγέθους κάθε μήνα (που, όπως όλα δείχνουν, αποκρύπτει), τότε μιλάμε για φοροδιαφυγή μεγέθους άνω των 30.000.000 ευρώ τον χρόνο (!).

Κάτι που παραπάνω από προκλητικό και εξωφρενικό, εάν σκεφτούμε τη χειμαζόμενη ελληνική οικονομία, που βουλιάζει εξαιτίας των μέτρων που έχουν επιβληθεί για τον κορωνοϊό, και τον κάθε Έλληνα εργαζόμενο, ο οποίος βρίσκεται σε αναστολή εργασίας και πρέπει να επιβιώσει με τα 534 ευρώ που λαμβάνει από το κράτος.

Κάνε το ίδιο… αλλά αλλιώς

Η προηγούμενη φορά που ο Ροδόλφος Οντόνι έπαιζε… μπάλα σε αυτό το γήπεδο ήταν μέσω της εταιρίας Centric Συμμετοχών Α.Ε., την οποία δημιούργησε και είναι μέχρι σήμερα ο βασικός μέτοχος και η οποία είχε αναλάβει από το 2007 την προώθηση των στοιχηματικών προϊόντων Sportingbet.gr, Bwin.gr και VistaBet.gr, δρώντας ως αντιπρόσωπος για την εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου GVC holdings PLC, που τα είχε στην κατοχή της.

Τον Ιανουάριο του 2018 οι φορολογικές Αρχές ανακοίνωσαν την επιβολή προστίμου ύψους 186.770.000 ευρώ στην GVC για παραβάσεις την περίοδο 2010-2011, έπειτα από τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2016 και στις 24 στοιχηματικές εταιρίες.

Στη διάρκεια αυτού του ελέγχου οι εταιρίες υποχρεώθηκαν να παραδώσουν όλα τα στοιχεία που τους ζητήθηκαν, αλλά και να αποκαλύψουν οικειοθελώς τα πραγματικά τους έσοδα, για να υπαχθούν στις ευνοϊκές διατάξεις της νομοθεσίας. Δύο μήνες πριν από την επιβολή του προστίμου, βέβαια, η Centric είχε πουλήσει στην GVC την προώθηση των στοιχηματικών προϊόντων, γεγονός που δημιουργεί ακόμη και σήμερα ερωτήματα.

Δημοσιεύματα ανέφεραν εκείνο το διάστημα πως η Sportingbet.gr δήλωνε ότι κατείχε μερίδιο ύψους 3% της αγοράς, ενώ στην πραγματικότητα τα επίσημα στοιχεία της έδειχναν πως το μερίδιο ήταν της τάξης του 15%-20%. Ανέφεραν, ακόμη, πως τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύονταν στην Αγγλία έδειχναν κέρδη τουλάχιστον 30.000.000-40.000.000 ευρώ τον χρόνο, γεγονός που μεταφράζεται σε φοροδιαφυγή κλίμακας 10.000.000 ευρώ τον χρόνο.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι σήμερα καταβάλλονται προσπάθειες το πρόστιμο που είχε επιβληθεί να ακυρωθεί. Κι αν συμβεί αυτό, τότε το Δημόσιο θα κληθεί να επιστρέψει και κάποια εκατομμύρια, τη στιγμή που δεν υπάρχει ευρώ στα ταμεία για κάλυψη των δαπανών που προήλθαν από την πανδημία.

Μήπως, απλά, η ιστορία επαναλαμβάνεται από την αρχή, αλλά με περισσότερους… συνενόχους να προστατεύουν την ύπαρξη των πρωταγωνιστών;

Σήμερα, πάντως, λέγεται πως σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες που έχει ο Ροδόλφος Οντόνι με παράγοντες της αγοράς δεν φείδεται σχολίων για τις εξαιρετικές σχέσεις που έχει αποκτήσει τελευταία με πρόσωπα που βρίσκονται στο πρωθυπουργικό γραφείο. Παράλληλα, στις συζητήσεις που κάνει προκειμένου να κλείσει συμφωνίες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού τονίζει τη συμπαράσταση που έχει από Έλληνα μεγαλοπαράγοντα.

Αλλά και τα υπόλοιπα στελέχη της στοιχηματικής εταιρίας δεν σταματούν να κομπάζουν σε κάθε συνομιλία τους πως η Novibet κατέχει πλέον μερίδιο 9%-10%, κι όχι φυσικά 0,30%, όπως δηλώνει.

Υπό αυτό το πρίσμα δημιουργεί πράγματι απορίες το γεγονός πως τόσο το υπουργείο Οικονομικών, υπό τον Χρήστο Σταϊκούρα, όσο κι άλλες Αρχές, όπως η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), υπό τον Δημήτρη Ντζανάτο, και η ΑΑΔΕ, υπό τον Γιώργο Πιτσιλή, δεν έχουν κάνει καν τον κόπο να ρίξουν μια ματιά στα στοιχεία, τα οποία είναι πραγματικά συντριπτικά και αποκαλύπτουν φοροδιαφυγή ύψους πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Κάποιες πρώτες δηλώσεις για το θέμα ή και απαντήσεις θα είχαν σίγουρα ενδιαφέρον.

Έκδοση τώρα αδειών διαδικτυακού στοιχήματος

Η «δημοκρατία» έχει εκπεφρασμένη άποψη για τον στοιχηματικό χώρο. Δεν θεωρεί ότι είναι ένας χώρος «αγγελικά πλασμένος». Ούτε ότι αποτελεί κινητήριο μοχλό ανάπτυξης μιας ρημαγμένης οικονομίας.

Από την άλλη όμως, σαφώς είναι προτιμότερη η νομιμοποίηση και θέσπιση κανόνων λειτουργίας των στοιχηματικών εταιριών, ώστε και ο ελληνικός λαός να ωφελείται από την είσπραξη των φόρων, αλλά, κυρίως, να καταπολεμηθεί ο παράνομος στοιχηματισμός που εδώ και χρόνια ήταν ανεξέλεγκτος στη χώρα μας.

Γι’ αυτό και επανειλημμένως αντιτάχθηκε σε μεσοβέζικες λύσεις τύπου «προσωρινές άδειες» κ.λπ. Η λύση είναι μία: Έκδοση άμεσα αδειών διαδικτυακού στοιχήματος και αυστηρή παρακολούθηση των αδειούχων!