Πως εκκλησία, Άραβες νταλαβεριτζήδες έστησαν το μεγάλο κόλπο – Ο Μητροπολίτης Δωρόθεος αγρόν ηγόραζε; Δεν γνωρίζει ότι η Μονή Παναγίας Τουρλιανής χαρίζει οικόπεδα σε άπορους φίλους και επιχειρηματίες που έκαναν κατάληψη για 99 χρόνια στο καλό λιβάδι, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας;

Εκκλησιαστικές μπίζνες στη Μύκονο με Άραβες επενδυτές και «πλάτες» από τα μνημόνια. Ενάντια στις επιθυμίες των νησιωτών και τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, το ΣτΕ άναψε το «πράσινο φως» σε επένδυση 50,85 εκατ. ευρώ και οι Άραβες του Αστέρα, χτίζουν μία «νέα Χώρα», στο φιλέτο του νησιού στο Καλό Λιβάδι. Η μεγάλη τουριστική επιτυχία της Μυκόνου, που την έχει φέρει ψηλά στις προτιμήσεις του διεθνούς τζετ σετ, την έχει κάνει και μαγνήτη επενδυτικών σχεδίων, κάποια από τα οποία ίσως κρύβουν και κινδύνους για το νησί. Οι κάτοικοι είναι έξαλλοι με την κυβέρνηση που τους αγνόησε και χαρακτηρίζοντας το σχέδιο ως «στρατηγική επένδυση» έδωσε όλη τη δύναμη στους επενδυτές. Γνώστες, κάνουν λόγο για υγειονομική «βόμβα» λόγω υπερεκμετάλλευσης και συνωστισμού, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γιατί η εκκλησία πούλησε «κοψοχρονιά» τα φιλέτα όπου θα χτιστεί η ξενοδοχειακή μονάδα, όπως και το γιατί η Ιερά Μητρόπολη εμπλέκεται σε αμφιλεγόμενες «big business».

Πρόκειται για ξενοδοχειακή επένδυση στην παρθένα, αδόμητη περιοχή στο Καλό Λιβάδι. Γίνεται από την αραβικών συμφερόντων κοινοπραξία ΑGC Equity Partners, με την κωδική ονομασία «The Mykonos Project». Πρόκειται για την εταιρεία που το 2013, αγόρασε αντί περίπου 600 εκατ. ευρώ τον «Αστέρα» Βουλιαγμένης. Μία επένδυση που οι μόνιμοι κάτοικοι δεν θέλουν, καθώς υπάρχουν πολλές ενστάσεις, όπως για υπερεκμετάλλευση του νησιού, υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος αλλά και φόβοι που αφορούν τον υγειονομικό κίνδυνο. Το 2020 και εν μέσω πανδημίας μία σύγχρονη τουριστική μονάδα, θα έπρεπε να προβλέπει τρόπους αποφυγής του συνωστισμού και όχι όπως στο συγκεκριμένο σχέδιο που ακολουθεί ξεπερασμένες πρακτικές περασμένων δεκαετιών για στενά σοκάκια που φέρνουν τον ένα επισκέπτη… πάνω στον άλλον.

Οι σκληροί μνημονιακοί νόμοι έχουν «δέσει» τα χέρια του δημοτικού συμβουλίου. Μετά από πολλές προσπάθειες και μαραθώνιες συνεδριάσεις, ο δήμαρχος του νησιού Κωνσταντίνος Κουκάς ζήτησε οι φορείς να σεβαστούν τις αποφάσεις των κατοίκων και το δικαίωμά τους να αποφασίζουν οι ίδιοι για τον τόπο τους, όμως οι επενδυτές που είχαν ήδη συμφωνήσει με την εκκλησία προσέφυγαν στο ΣτΕ και δικαιώθηκαν, υπενθυμίζοντας για ακόμα μία φορά ότι στη μεταμνημονιακή πραγματικότητα, κουμάντο κάνει το χρήμα. Το σχέδιο χαρακτηρίστηκε ως «στρατηγική επένδυση» και με τις ευλογίες της κυβέρνησης οι Άραβες συνεχίζουν την απόβασή τους στη Μύκονο.

Τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί αν δεν υπήρχε στην εξίσωση η σκιά της εκκλησίας. Η Μονή Παναγιά η Τουρλιανή, φέρεται να πούλησε κοψοχρονιά μία σειρά από ακίνητα στην περιοχή, προωθώντας την επένδυση και κάμπτοντας αντιστάσεις. Στο παιχνίδι αυτό του Real Estate, πρωταγωνιστεί η Μητρόπολη Σύρου-Τήνου-Μυκόνου, κεφαλή της οποίας είναι ο σεβασμιότατος, Μητροπολίτης Δωρόθεος. Δεν γνωρίζει ο σεβασμιότατος τί γίνεται; Ότι στο νησί των ανέμων γίνεται της διαπλοκής το κάγκελο; Η Μητρόπολη Σύρου δια της Μονής, παραχώρησε με δικαίωμα επιφανείας, ακίνητα που ανήκουν στην ιδιοκτησία της, στην κυπριακών συμφερόντων εταιρεία FRONTISA LTD για την κατασκευή τουριστικής εγκατάστασης 5 αστέρων, με προϋπολογισμό ύψους 46,5 εκ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στη μεσιτική αγορά πρόκειται για υπερπολυτελές σχέδιο δημιουργίας 150 βιλών με 380 κλίνες. Μέχρι σήμερα, είχε δημοσιοποιηθεί ότι κεντρικός επενδυτικός πυλώνας της πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας είναι η Grivalia, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στο κερδοφόρο τοπίο του Real Estate. Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω εταιρεία συγχωνεύθηκε πριν λίγα χρόνια με την Eurobank Ergasias Α.Ε., εταιρεία εκμετάλλευσης ακινήτων της γνωστής τράπεζας.

Η μεγαλύτερη έκπληξη είναι στην τιμή που ζήτησε η Μονή, από τους επενδυτές, για να τους παραχωρήσει τα ακίνητα. Είναι τόσο χαμηλή, που προκαλεί ερωτήματα αν αυτοί που διαχειρίζονται τα ακίνητα της εκκλησίας έχουν άγνοια, άνοια ή αν τα νούμερα υπάρχουν μόνο για την… εφορία!

 

Αύριο στην KONTRA NEWS: Θα πέσετε ξεροί όταν μάθετε με πόσο χαμηλό αντίτιμο παραχώρησαν για 99 χρόνια το καλύτερο φιλέτο της Μυκόνου! Θα θέλετε όλοι να σπεύσετε για να αγοράσετε οικόπεδο με θέα! Τρέξτε να προλάβετε, οι παπάδες «τρελάθηκαν» και ξεπουλάνε όσο-όσο!

 
netakias.com