Κυπριακή ΑΟΖ: Μολονότι η

γαλλική πολυεθνική πετρελαϊκή εταιρία Total και οι άλλοι δύο όμιλοι αποχώρησαν με σκοπό να επιστρέψουν περί τα μέσα του επόμενου έτους στην περιοχή -βασικά λόγω της καθίζησης των τιμών στην αγορά καυσίμων-, εντούτοις η Γαλλική Δημοκρατία ζήτησε από τη Λευκωσία και εξασφάλισε την έγκριση για διεξαγωγή ναυτικών ασκήσεων νοτιοανατολικά της Κύπρου, στέλνοντας ηχηρότατο μήνυμα, ότι η Άγκυρα δεν μπορεί να παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο. Το γεγονός που ενόχλησε ιδιαίτερα το τουρκικό καθεστώς ήταν ότι η περιοχή που δεσμεύθηκε από τη Γαλλία επικαλύπτει και μέρος στο οποίο -με παράνομη τουρκική Navtex– το «Μπαρμπαρός» προτίθεται να διενεργήσει σεισμογραφικές έρευνες.

Να σημειωθεί ότι η Λευκωσία έχει πολλές φορές προτείνει στην Άγκυρα διάλογο για τον μεταξύ τους καθορισμό ΑΟΖ στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, η οποία έχει άλλες τόσες φορές απορριφθεί.

Ακυρώνει τα επεκτατικά της σχέδια

Είναι προφανές ότι η Τουρκία, που θεωρεί «εκλιπούσα» την Κυπριακή Δημοκρατία, πιστεύει πως μια διαδικασία Δικαίου ακυρώνει ταυτόχρονα τα επεκτατικά της σχέδια και επιβάλλει συμμόρφωση σε κανόνες, όπου τα πράγματα δεν θα είναι προβλέψιμα.

Στο άλλο θέμα που ηγέρθη εξάλλου (με κουτοπόνηρες και αστείες ανατολίτικες δικαιολογίες, που αρμόζουν μόνο σε ιταμούς και θρασύδειλους) ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ επιχείρησε να εξηγήσει ότι το εχθρικό καθεστώς της απολίτιστης χώρας του «μπλόκαρε» αεροσκάφος που μετέφερε ιατρικό εξοπλισμό στην Κυπριακή Δημοκρατία, επειδή, όπως ισχυρίστηκε, δεν ζητήθηκε εγκαίρως άδεια.

Σαν να μην έφτανε αυτό, ο αναιδής και δειλός εκπρόσωπος, το όνομα του οποίου δεν αξίζει καν να αναφερθεί, κατηγόρησε την Κυπριακή Δημοκρατία ότι πήγε να εκμεταλλευτεί ένα ανθρωπιστικό ζήτημα -από αυτά στα οποία η Τουρκία διαπρέπει προφανώς, διεθνώς…- για να εξυπηρετήσει πολιτικούς σκοπούς. Δημιουργεί προηγούμενο αυτή η άθλια στάση του τουρκικού καθεστώτος και ελπίζουμε να έχει ήδη σημειωθεί αρμοδίως…