• ► Οι ως τώρα παρεμβάσεις φτάνουν μόλις στα 2 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ. Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε στοιχεία για το πόσοι και ποιοι εντάχθηκαν στα δάνεια της Αναπτυξιακής Τράπεζας, καθώς και την ολοκλήρωση της επιστρεπτέας προκαταβολής. Ειδικά για το δεύτερο, στο αισιόδοξο σενάριο του κ. Σταϊκούρα θα ενταχθεί μόνο το 10% των ελληνικών επιχειρήσεων.
  • ► Τα εργαλεία της Αναπτυξιακής Τράπεζας δεν μπορούν να αξιοποιούνται με τα κριτήρια των τραπεζών. Αυτό αποκλείει την πλειονότητα των επιχειρήσεων που δεν έχει πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα. Φαίνεται ότι οι τραπεζικές διοικήσεις έχουν επιλέξει να εξυπηρετήσουν το «φιλέτο» των πελατών τους, την ώρα που θα χάνονται επιχειρήσεις για τρεις ή πέντε χιλιάδες ευρώ.
  • ► Σε αυτή την ιστορία υπάρχει και μία ανήθικη πτυχή. Οι άνθρωποι οι οποίοι απορρίπτονται από τα εργαλεία στήριξης, ενώ προσπαθούν να κρατήσουν τις εταιρείες τους και τις θέσεις εργασίας τους, ακούνε τους υπουργούς να χαρακτηρίζουν τις επιχειρήσεις τους «ζόμπι» και τους ίδιους «ψεύτες». Δεν είναι λογικές αυτές.
  • ► Στα κυβερνητικά κλιμάκια έχει κατισχύσει η λογική του ΣΕΒ. Αφήνουν την ύφεση να εξελιχθεί, να προχωρήσει ένα κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων, που στην ουσία θα αποτελέσει κύμα πτωχεύσεων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, και να περισσέψει δημόσιο χρήμα για όσους θα έχουν επιβιώσει. Δεν πρέπει να πάμε σε μία λύση τύπου «σοσιαλισμός των πλουσίων».
  • ► Σε ό,τι αφορά τη στήριξη του κλάδου των αερομεταφορών, η Πολιτεία οφείλει να σώσει τις λειτουργίες και τις υπηρεσίες που παρέχονται από τις εν λόγω επιχειρήσεις και όχι τους ιδιοκτήτες τους. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε την εθνική συνοχή και ασφάλεια, με μέγιστη προτεραιότητά μας να μη ζημιωθεί το δημόσιο.

 

Συνέντευξή του τομεάρχη οικονομικών και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά στο δελτίο Ειδήσεων Kontra News 10 και τον δημοσιογράφο Γιώργο Μελιγγώνη.