Κάμερες στα σχολεία: Συνεχίζεται η κόντρα για την αμφισβητούμενη τροπολογία της κυβέρνησης να μεταδίδει ζωντανά με κάμερες το μάθημα μέσα από κάθε σχολική τάξη. Το τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλει πως μία μόλις ημέρα πριν την κατάθεση και ψήφιση της τροπολογίας «Κεραμέως» για τη βιντεοσκόπηση και ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος, ορίστηκε υπεύθυνος προστασίας δεδομένων του υπουργείου Παιδείας.

Σύμφωνα με την απόφαση, για τη θέση επιλέχθηκε συνεργάτιδα της υπουργού, δικηγόρος και μετακλητή υπάλληλος.

Σημειώνεται πως το νομικό πλαίσιο που αφορά στην προστασία των προσωπικών δεδομένων (N. 4624/2019 – GDPR) προβλέπει τον ορισμό υπεύθυνου για κάθε δημόσιο φορέα, ο οποίος στη συνέχεια ανακοινώνει τα στοιχεία επικοινωνίας του στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Είναι γεγονός πως η υπουργός Παιδείας Νίκης Κεραμέως δεν είχε ορίσει υπεύθυνο για την προστασία των δεδομένων εδώ και 10 μήνες, από την ανάληψη των καθηκόντων της μέχρι και πριν λίγες ημέρες, παρά την αυξημένη ανάγκη για εποπτεία των προσωπικών δεδομένων κατά τη χρήση των ψηφιακών εργαλείων στο πλαίσιο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Ερωτήματα προκαλεί επίσης πως σε μια τέτοια θέση, αντί να οριστεί κάποιο έμπειρο και μόνιμο στέλεχος του υπουργείου, ορίστηκε μετακλητή υπάλληλος και συνεργάτιδα της υπουργού. Μάλιστα τη σχετική δυνατότητα την είχε η υπουργός με βάση το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Αναμένεται η αντίδραση της Υπουργού ενώ οι αντιδράσεις συνεχίζονται