«Ο μεγάλος ασθενής αποδεικνύεται ο τουρισμός και η εστίαση» δήλωσε ο κ. Καββαθάς και εξέφρασε το φόβο ότι το 30% των καταστημάτων δε θα ανοίξει

Ένας από τους μεγάλους «ασθενείς» της πανδημίας, στο μέτωπο των οικονομικών επιπτώσεων, αναδεικνύεται και η εστίαση ενώ είναι ακόμα πολύς νωρίς να εκτιμήσει κάποιος το μέγεθος της ζημίας που υφίσταται ο συγκεκριμένος κλάδος της οικονομίας.

Τα καταστήματα εστίασης (εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ κλπ) θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και τις 31 Μαΐου, αφού συμπεριλαμβάνονται στο τέταρτο στάδιο της άρσης των περιοριστικών μέτρων, αλλά και η νέα φάση, της επαναλειτουργίας προδιαγράφεται πολύ δύσκολη. Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιουνίου, θα επιτραπεί η εξυπηρέτηση πελατών εστιατορίων και καφετεριών μόνο σε εξωτερικούς χώρους, με ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών τα 1,5-2 μέτρα και με το πολύ 4 άτομα σε κάθε τραπέζι.

plexiglass-768x512-1

Οι επιχειρήσεις του συγκεκριμένου χώρου, εκτός από τις πληγές της περιόδου που είναι κλειστές με κρατική εντολή και τα μεγάλα βάρη για να ξαναμπούν σε λειτουργία, έχουν να αντιμετωπίσουν και νέους αυστηρούς κανόνες για την προστασία της δημόσιας υγείας. Το σκηνικό που διαμορφώνεται για τη «νέα κανονικότητα» στην εστίαση υποχρεώνει πολλούς επιχειρηματίες του κλάδου να σκέφτονται σοβαρά να μην ανοίξουν τα καταστήματά τους κρίνοντας ασύμφορη την επαναλειτουργία τους.

Ο Πρόεδρος Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργος Καββαθάς, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση: «Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα έχουν ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος του κλάδου να μην ανοίξει, λόγω του υψηλού κόστους λειτουργίας και των υποχρεώσεων που έχουν συσσωρευτεί τους 2,5 μήνες που είναι κλειστές οι επιχειρήσεις» είπε και εξέφρασε το φόβο ότι το 30% των καταστημάτων θα παρατείνει οικειοθελώς το lockdown.

louketo

Ειδικότερα, εξήγησε ότι ο περιορισμός των ατόμων που μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα σε ένα εστιατόριο (1 πελάτης ανά 3 τ.μ.) θα έχει ως αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να λειτουργούν, κατά μέσο όρο, στο 1/3 της δυναμικότητάς τους. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πριν το ξέσπασμα του κορονοϊού, η δυναμικότητα μιας επιχείρησης εστίασης υπολογιζόταν με βάση τον χώρο για τραπεζοκαθίσματα. Εάν π.χ η σάλα ενός εστιατορίου ήταν 60 τ.μ., η δυναμικότητα ήταν 50 άτομα. Όμως με τα νέα μέτρα θα περιοριστεί σε μόλις 20 άτομα.

Επιπλέον, ο Γ. Καββαθάς σε τηλεοπτική του συνέντευξη επισήμανε ότι οι τράπεζες δεν παρέχουν την απαιτούμενη στήριξη. Ανέφερε δε, το παράδειγμα ενός επιχειρηματία, από τον οποίο τράπεζα για να του χορηγήσει δάνειο του ζήτησε ως εγγύηση να καταθέσει το μισό του ποσού!

ΛΟΥΚΕΤΑ

Σε παρόμοιο κλίμα και η δήλωση του Σπύρου Στεργίου, Προέδρου του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης & Αναψυχής Αχαΐας στο thebest.gr: «Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τα μέτρα που καλούμαστε να ακολουθήσουμε, μπορούμε να υποδεχόμαστε κόσμο μόνο στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων μας ενώ για κάθε άτομο χρειάζονται τρία τετραγωνικά. Ουσιαστικά τα μαγαζιά θα υπολειτουργούν με αποτέλεσμα το άνοιγμα των καταστημάτων να καταλήγει ασύμφορο οικονομικά. Υπάρχει σκέψη, αφού έρθουμε σε επαφή και με άλλους συλλόγους, να προχωρήσουμε οικειοθελώς σε lockdown και να μην ανοίξουμε την 1η Ιουνίου καθώς μία τέτοια κίνηση και με αυτά τα δεδομένα, θα μας οδηγήσει στην καταστροφή».

Προσπαθώντας να μειώσουν τις απώλειες εκπρόσωποι του κλάδου ζητούν την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%, επιδότηση για το μη μισθολογικό κόστος και ελαστικότερα κριτήρια δανειοδότησης, καθώς πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις δεν πληρούσαν τους όρους για την επιστρεπτέα προκαταβολή, καθώς και τη λήψη δανείων με επιδότηση επιτοκίου. Επίσης, πολλοί επιχειρηματίες περίμεναν ότι ο κλάδος θα ανοίξει πολύ νωρίτερα από την 1η Ιουνίου, εκφράζοντας την δυσαρέσκειά τους για τον «χαμένο» Μάϊο.