Οριστική, αμετάκλητη και αδιαπραγμάτευτη εξέλιξη, χαρακτήρισε την έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή για την οικονομία.

Επισήμανε πως αυτό δεν ήταν αυτονόητο να συμβεί, δεν ήταν η φυσική συνέχεια των πραγμάτων και πολύ περισσότερο, δεν ήταν αυτή η εξέλιξη που προδίκαζε η εικόνα της χώρας στο τέλος του 2014.

Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα καταλήξουν οι συζητήσεις για τα δύο ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης, δηλαδή τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και το καθεστώς της μεταπρογραμματικής εποπτείας.

Αναλυτικά

«H εθνική αντιπροσωπεία καλείται σήμερα (σ.σ.: στο Eurogroup) να συζητήσει για τα κρίσιμα θέματα της οικονομίας, γι’ αυτό ανταποκριθήκαμε στο αίτημα της κυρίας Γεννηματά», είπε στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι υπάρχει κίνδυνος να μην συζητούμε έχοντας μπροστά μας τα πραγματικά δεδομένα. Θα ακούσουμε πολλά καταστροφικά και κινδυνολογικά από την αντιπολίτευσης. Αυτά που έχουμε συνηθίσει να ακούμε, αλλά ευτυχώς δεν βλέπουμε τα τελευταία χρόνια», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Το ξέρω ότι μπορεί να μην αρέσει σε πολλούς να το ακούν αυτό. Αλλά θα το λέω ξανά και ξανά, μπας και το εμπεδώσουν: «Η Ελλάδα μετά από χρόνια κρίσης, βγαίνει από αυτή την περιπέτεια. Τον Αύγουστο του 2018 τα μνημόνια θα αποτελούν οριστικά παρελθόν για τον τόπο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας ότι η μεταμνημονιακή εποπτεία δεν συνιστά σε καμία περίπτωση «αυτό που ορισμένοι προσεύχονται καθημερινά, δηλαδή παράταση του μνημονίου».

Είπε ότι δεν ήταν αυτονόητο να συμβεί, είπε ο πρωθυπουργός, ειδικά όπως ψευδώς ισχυρίζεται η αντιπολίτευση για το τέλος του 2014.

«Αυτή η Ελλάδα (σ.σ.: του 2014) είναι παρελθόν πιά. Έχουμε μια οικονομία που τρέχει με ουσιαστικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Κλείνει σιγά – σιγά η μεγάλη πληγή της ανεργίας», πρόσθεσε.

«Έχουμε στα χέρια μια λύση, που ευελπιστούμε ότι θα είναι η θετική αυλαία, το καθοριστικό σημείο που θα διαμορφώσει το πλαίσιο της οριστικής εξόδου της χώρας από το καθεστώς των μνημονίων», υπογράμμισε.

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι τηρεί «μια γραμμή που δεν είχε συναίσθηση ευθύνης αλλά και της πραγματικότητας. Βασίστηκε στην προπαγάνδα, τη διαστρέβλωση και την καταστροφολογία. Είστε κολλημένοι στα ίδια που λέγατε πριν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, ενώ τώρα κλείνει η τέταρτη. Ετσι, χάνετε την όποια αξιοπιστία σας έχει απομείνει. Εδώ και μια τριετία διαψεύδεστε σε κάθε καταστροφικό σενάριο. Επενδύσατε χυδαία στην πιθανή αδιαλλαξία των δανειστών στα εργασιακά. Το περιβόητο «Βάστα ΔΝΤ».

«Σταθερότητα για σας είναι να είναι στην εξουσία η παρέα των offshore και αυτοί που χρεοκόπησαν τη χώρα», τόνισε.

Στο στόχαστρο του πρωθυπουργού βρέθηκε ο αρχηγός της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Θα μείνετε στην Ιστορία ως αυτός που μετέτρεψε τη ΝΔ σε κόμμα υπονόμευσης. Εδώ που έχετε φτάσει, θα το πιείτε το ποτήρι μέχρι τέλους. Εσείς χρεοκοπήσατε τη χώρα και εμείς οδηγήσαμε τον τόπο σε μια νέα εποχή ελπίδας, κοινωνικής δικαιοσύνης και ανάπτυξης».

Αναφερόμενος στο αναπτυξιακό σχέδιο που παρουσίασε πριν από λίγες ημέρες, είπε: «Το ολιστικό σχέδιο, περιλαμβάνει τα μέσα, τους σκοπούς και τον τρόπο υλοποίησης και πρέπει να συζητηθεί βαθιά και να υπάρξει και αντιπαράθεση».

Αναφερόμενος στο πακέτο Γιούνκερ, είπε: «Ταραχτήκατε όταν ο Γιούνκερ είπε ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στην απορροφητικότητα. Το χειρότερο είναι ότι έχετε πειστεί από την προπαγάνδα σας».

«Το μοντέλο σας είναι παρωχημένο. Οι αντιλήψεις σας, οι νεοφιλελεύθερες, που τις παρουσιάζετε ως φρέσκες, είναι παλιές και αποτυχημένες. Οι δυνάμεις της κρατικοδίαιτης ελίτ του τόπου, που εκπροσωπείτε, που δεν ανέλαβαν καμία ευθύνη όταν η χώρα βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού, που ήξεραν μόνο να μοιράζονται τα κέρδη στους καιρούς της ανάπτυξης… Δεν θέλουν να ρισκάρουν, τα θέλουν όλα έτοιμα. Θέλουν απλώς, όπως έκαναν παλιά, να συνεχίσουν να παρασιτούν σε βάρος του κράτους και της εργασίας. Όταν είδατε το σχέδιό μας τρομάξατε και τρόμαξαν και αυτοί και αρχίσατε το γνωστό τροπάρι», πρόσθεσε, εξαπολύοντας πυρά στη ΝΔ.

Μιλώντας για τα εργασιακά, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Η αδήλωτη εργασία πρέπει να πάψει να αποτελεί τον κανόνα. Έχει περιοριστεί στο 13 από το 19% αλλά για μας δεν είναι αρκετό. Δέσμευση μας είναι η αδήλωτη εργασία να συρρικνωθεί ριζικά. Σε βάθος τριετίας θέλουμε να φτάσει στο 5%. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, επανέρχονται. Γιατί αυτό που λέτε εσείς οι νεοφιλελεύθεροι «ελεύθερο ανταγωνισμό» εμείς το λέμε εργασιακό μεσαίωνα. Εκκινώντας από τον κατώτατο μισθό, σταδιακά θα υπάρξει αύξηση και των υπολοίπων αμοιβών».

«Η «παρένθεση» όχι μόνο δεν κλείνει, αλλά θα παραμείνει ανοιχτή και την επόμενη τετραετία», τόνισε.

Advertisements