subscribe ΕΔΩ >>>  https://tinyurl.com/hellenicnewsfeed

Τα πορίσματα των κομμάτων για την #Novartis Την Πέμπτη η τελική συνεδρίαση της προανακριτικής

Την Πέμπτη η τελική συνεδρίαση της προανακριτικής για Novartis

Ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο 11σέλιδο κείμενό τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-μέλη της Επιτροπής κρίνουν σκόπιμο μεταξύ άλλων να επαναλάβουν ότι οι θέσεις τους «δεν είναι νέες, δεν έχουν συγκυριακή σκοπιμότητα, δεν αποτελούν κρίσεις πολιτικής σκοπιμότητας». Και αφού επιχειρηματολογούν περί την αναρμοδιότητα της Βουλής, μεταξύ άλλων σημειώνουν: «Το πόρισμά μας, ότι η δίωξη και εκδίκαση των πράξεων δωροληψίας και ξεπλύματος παράνομων εσόδων πρέπει να αφεθεί στα τακτικά δικαστήρια, αφήνει ανοικτό το δρόμο για απονομή δικαιοσύνης, καταπολέμηση διαφθοράς, οριστική απαλλαγή των αθώων από κάθε ποινή, υπόνοια ή στίγμα, και για καταδίκη όσων θα κριθούν ένοχοι για παράνομες πράξεις που συνέβαλαν στην οικονομική κρίση της χώρας μας». Είναι «τίμιο αυτό το πόρισμα, και όχι προπαγανδιστικό» ισχυρίστηκε ο κ. Δρίτσας.

Η ΝΔ.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού υπογραμμίζουν ότι με ευθύνη της πλειοψηφίας η Επιτροπή «κατέστη οργανικό μέρος της εξυφανθείσας από την κυβέρνηση σκευωρίας για τη σπίλωση των πολιτικών της αντιπάλων», αναφέρουν: «Η Επιτροπή δεν εξέτασε καν αν υπάρχουν έστω ελάχιστες ενδείξεις για την ύπαρξη αξιοποίνων πράξεων. Και αρνήθηκε να το κάνει, διότι αν το έκανε θα αποκαλυπτόταν η σκευωρία, τα ψεύδη, οι ψευδομαρτυρίες, τα χαλκεία της Κυβέρνησης.

Η όλη υπόθεση σύστασης και λειτουργίας της Επιτροπής απεδείχθη ότι ήταν μια συντονισμένη προσπάθεια σπίλωσης πολιτικών αντιπάλων. Η διαχείριση της υπόθεσης από την Κυβέρνηση με την ενεργό σύμπραξη της κυβερνητικής πλειοψηφίας συνιστά υλοποίηση ενός σχεδίου σπίλωσης των πολιτικών αντιπάλων της Κυβέρνησης. Αρνήθηκαν να εξετάσουν την ουσία της υποθέσεως για να μην αποκαλυφθεί η σκευωρία και για να παραμένουν ανυπεράσπιστοι οι πολιτικοί τους αντίπαλοι».

Η ΔΗΣΥ

Εκπροσωπώντας τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο κ. Θ. Παπαθεοδώρου, στο κείμενό του κάνει λόγο για εξαρχής μεθοδεύσεις εκ μέρους της πλειοψηφίας, για «ενορχηστρωμένη απόπειρα ηθικής και πολιτικής προσβολής των αναφερομένων προσώπων», μεταξύ άλλων σημειώνει: «Πρόκειται για απόφαση σκοπιμότητας, συγκάλυψης και πολιτικού χειρισμού της υπόθεσης που κατέληξε σε αυτό που η κοινή γνώμη ήδη αποκαλεί «φιάσκο». Η σπουδή με την οποία κατέληξε στην δήθεν αναρμοδιότητα η πλειοψηφία της Επιτροπής εντείνει την εικόνα της σκευωρίας και των κατασκευασμένων κατηγοριών εναντίον των πολιτικών αντιπάλων της Κυβέρνησης, εφόσον η πλειοψηφία αρνήθηκε εξαρχής να επιληφθεί ακόμα και της προδικασίας, ώστε αν τελικά οδηγείτο στην διάγνωση της αναρμοδιότητας να είχε ελέγξει πρώτα την εγκυρότητα των καταθέσεων των αποκαλούμενων «ανωνύμων» μαρτύρων, οι οποίοι κατηγορούνται από όλα ανεξαιρέτως τα αναφερόμενα πρόσωπα για απόλυτα ψευδείς, συκοφαντικές και δικονομικά άκυρες μαρτυρικές καταθέσεις».

Η Χ.Α.

«Συντρέχουν όλες οι προβλεπόμενες από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής προϋποθέσεις για την άσκηση ποινικής δίωξης και την παραπομπή προσώπων ενώπιον της Δικαιοσύνης, είτε μέσω της επέκτασης του κατηγορητηρίου σε συναφείς πράξεις, είτε με την άσκηση νέων ποινικών διώξεων εις βάρος προσώπων που δεν περιλαμβάνονται στο πλαίσιο διερεύνησης της εν λόγω Επιτροπής» υποστηρίζει η Χρυσή Αυγή..

Το ΚΚΕ.

Σε δήλωσή του ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος αναφέρει: «Το ΚΚΕ προειδοποίησε ότι δεν θα ανεχτούμε, με πρόσχημα νομικίστικους τακτικισμούς, να μην εξεταστεί η ουσία του σκανδάλου, όλα τα ενδεχόμενα αδικήματα παραγεγραμμένα ή μη, να μην εξεταστούν με τη φυσική τους παρουσία όλοι οι μάρτυρες, ακόμα και οι «προστατευόμενοι». Από την πρώτη στιγμή η πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έθεσε ως προτεραιότητα να εξεταστεί το θέμα της αρμοδιότητας ή μη της επιτροπής για να προχωρήσει στην διερεύνηση του σκανδάλου, ζήτημα που είχαν αποσιωπήσει από την συζήτηση στην Ολομέλεια. Η άρνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να εξεταστεί η υπόθεση στην ουσία της, επικαλούμενη την δήθεν αναρμοδιότητά της, είναι προσχηματική, στην πραγματικότητα δεν διευκολύνει ούτε τη δικαιοσύνη στη διερεύνηση της υπόθεσης και εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες».

Ως και τη λήξη της αποψινής συνεδρίασης (8 μμ) της «προανακριτικής», πορισματικές θέσεις δεν είχαν καταθέσει το Ποτάμι, η Ενωση Κεντρώων και οι ΑΝΕΛ.