ια το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Ανδριανούπολης μίλησε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τοποθετήθηκε σχετικά στο πλαίσιο συζήτησης με τίτλο «Δήλωση του Αντιπροέδρου της Επιτροπής / Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας – Παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στην περίπτωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν και κρατούνται στην Τουρκία».

Στη συζήτηση για την παρατεινόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, την Κομισιόν εκπροσώπησε ο Κύπριος Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης.

Απευθυνόμενος στον αρμόδιο Επίτροπο και στο σώμα των Ευρωβουλευτών της Ολομέλειας, ο κ. Παπαδημούλης επισήμανε ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στέλνει σήμερα ένα ισχυρό, καθαρό, και ομόφωνο μήνυμα στην ηγεσία Ερντογάν: Ολοκληρώσετε άμεσα τη δικαστική διαδικασία! Ελευθερώστε άμεσα τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς! Αυτό δεν είναι απαίτηση μόνο της Ελλάδας, είναι απαίτηση ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Και της Κομισιόν. Και του Συμβουλίου».

Στη συνέχεια ανέφερε: «Χαιρετίζω τη συνεργασία όλων των πολιτικών ομάδων που οδήγησε σε ένα κοινό ψήφισμα που θα εγκρίνουμε την Πέμπτη με μια συντριπτικότατη πλειοψηφία, στέλνοντας ένα δυνατό μήνυμα: Θέλουμε ειρήνη, θέλουμε καλή γειτονία, αλλά αυτό απαιτεί σεβασμό των κανόνων, και του διεθνούς δικαίου, και του κράτους δικαίου.

Δεν μπορεί να θεμελιωθεί σε ανατολίτικα παζάρια και εκβιασμούς ερήμην του κράτους δικαίου και του διεθνούς δικαίου.

Δεσμεύομαι ότι δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα μας μέχρις ότου οι δύο Έλληνες αξιωματικοί επιστρέψουν ελεύθεροι στην πατρίδα μας, στο στράτευμα το ελληνικό και στις οικογένειές τους.

Περιμένω και από την Κομισιόν και το Συμβούλιο να συντονίσουν το βήμα τους με το Κοινοβούλιο, ασκώντας όλες τις αναγκαίες πιέσεις και παίρνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα».


«Εθνική συνεννόηση και σοβαρότητα μεταξύ των Ελλήνων ευρωβουλευτών»

Μετά το ψήφισμα της Oλομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, ο κ. Παπαδημούλης πραγματοποίησε δηλώσεις στο ευρωπαϊκό δίκτυο ενημέρωσης «Euractiv», όπου τόνισε ότι το ψήφισμα αυτό αποτελεί «χαστούκι» για τον Ερντογάν.

Ακόμη, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο ειδήσεων, είπε ότι είναι «αυστηρότερο από τις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτ Τουσκ, και του προέδρου της Κομισιόν, Zαν Κλοντ Γιούνκερ».

Τέλος, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σημείωσε ότι το ψήφισμα «αποδεικνύει πως όταν υπάρχει εθνική συνεννόηση και σοβαρότητα μεταξύ των Ελλήνων ευρωβουλευτών, μπορούμε να έχουμε τέτοια θετικά αποτελέσματα».