μαρεβα σουφλι
Η Μαρέβα εκατόν ένα ; το Σουφλί πάντα εκατό !
Νομίζω καταλάβατε  όλοι την αναφορά στο γνωστότατο παραμύθι, το αλεπουδάκι εκατόν ένα αλλά η αλεπού πάντα και σταθερά εκατό!
Ας πάμε στην ουσία.
Τις προηγούμενες εβδομάδες έγινε πανελλαδικά μεγάλο ζήτημα για την αναφορά σε ξένη ιστοσελίδα, συγκεκριμένα στο διαδικτυακό τόπο wallpaper, του Βιομηχανικού Συγκροτήματος Τζίβρε του Δήμου Σουφλίου, να αναφέρεται ως εργοστάσιο ιδιοκτησίας της Ζεύς και Διώνη, που ανήκει στις Μαρέβα Μητσοτάκη και Δήμητρα Κολοτούρα.
Εκτός από ελάχιστες παραφωνίες και την ξεκάθαρη υπεράσπιση της ιδιοτελούς πράξης της εταιρίας,  απο δημοτικό σύμβουλο της Δημοτικής Αρχής , που χαριτολογώντας αποκαλούμε εκπρόσωπο του δήμου, και αφού μας απάντησε μετά απο σύσκεψη μιας εβδομαδας με ένα τσιτάτο του Καραμανλή, καμία απάντηση επίσημα, απο καμία πλευρά.
Ήταν όμως το ζήτημα και παραμένει παρά πολύ σοβαρό και κάποιοι εντέλει  έτρεξαν να διορθώσουν. Εκεί που κάποιοι ντόπιοι, ελάχιστοι που ανήκουν στη δημοτική παράταξη κυρίως δεν είδαν και δεν κατάλαβαν τίποτα ή Μαρέβα Μητσοτάκη είδε και θα συνεχίσει να βλέπει. Αν άδικα την κατηγορούσαμε δεν θα άλλαζε απολύτως τίποτα. Όμως δικαιωθήκαμε. Όχι απόλυτα βέβαια.
Για αυτό υπήρξε και  αντίδραση. Έσπευσε η Μαρέβα Μητσοτάκη  να διορθώσει τις λεζάντες στις φωτογραφίες του δημοσιεύματος.
Μάλιστα! Φανταζόμαστε ότι  τώρα αποστομώνετε αμφότεροι όποιον σας εγκαλεί για το ζήτημα.
Να γελασουμε αργότερα ;
Τι λέει η λεζάντα της φωτογραφίας που απεικονίζει το αναπηνιστήριο του Τζίβρε, όσο και οι φωτογραφίες του ιδιώτη βιοτέχνη; Απλά ότι είναι εσωτερικά του εργοστασίου μεταξιού στο Σουφλί. Οποιουδήποτε εργοστασίου ; Όλα τα εργοστάσια είναι ίδια; Όλοι οι εσωτερικοί χώροι ενός εργοστασίου τυχαίου στο Σουφλί; Όχι αγαπητές κυρία Μητσοτάκη και Κολοτούρα. Στα εσωτερικά που απεικονίζουν το Βιομηχανικό Συγκρότημα Τζίβρε του Δήμου Σουφλίου θα αναγράψετε αυτή τη λεζάντα. Ότι δηλαδή είναι το εργοστάσιο Μεταξιού Τζιβρε του Δήμου Σουφλίου.
 Μέχρι να το κάνετε αυτό εμείς θα υποστηρίζουμε ότι απλά θολώνετε τα νερά για να πετύχετε το σκοπό σας. Να συνεχίσετε να το παρουσιάζετε ως δικό σας. Γιατί σύμφωνα με το άρθρο αυτό υπαινίσσεστε, ότι ανήκει στην εταιρία σας. Επειδή λοιπόν ρούχα φτιάχνετε, πρωτότυπα σχέδια δημιουργείτε , γνωρίζετε παρά πολύ καλά τι σημαίνουν πνευματικά δικαιώματα.
 Γνωριζετε σίγουρα και τις συνέπειες της καταπάτησης και εκμετάλλευσης απο τρίτους των πνευματικών δικαιωμάτων. Εδώ δεν γίνετε καταπάτηση πνευματικών δικαιωμάτων δημιουργίας, γίνετε καταφανέστατα καταπάτηση πνευματικών δικαιωμάτων ιστορίας και κυρίως ιδιοκτησίας. Σοβαρότερο!
 Ο Δήμαρχος Σουφλίου και το περιβάλλον του, οι σύμβουλοι του, οι κολλητοί του, μπορεί να το ανέχονται, μπορεί να σας κάνουν όλα τα χατήρια, μπορεί με εσάς να είδαν το φως το αληθινό , είστε και μια Μητσοτάκη άλλωστε, αλλά η ανοχή υπάρχει μόνο σε εαυτούς και απο αυτούς. Εάν δεν αποκατασταθούν οι λεζάντες στις συγκεκριμένες φωτογραφίες του Τζίβρε και όπου γενικότερα κάνετε χρήση της ιστορίας του Σουφλίου και της ιδιοκτησίας των δημοτών αυτής της πόλης, θα μας βρίσκετε μπροστά σας. Αυτό το θέμα και κάθε θέμα που αγγίζει τοπικά ζητήματα, ζητήματα ιστορίας, παράδοσης και ιδιοκτησίας που δεν σας ανήκουν εμείς θα το αναδεικνύουμε.
 Μέχρι να διαπιστώσουμε εμείς και το σύνολο των πολιτών ότι καταρχάς υπάρχει σεβασμός στην ιστορία του Σουφλίου, στους δημότες, ότι αποκαθίσταται η αλήθεια της ιδιοκτησίας στη φωτογραφία και σε κάθε σας ενέργεια που έχει να κάνει με όλα τα παραπάνω, θεωρούμε και θα συνεχίσουμε να θεωρούμε ότι υπάρχει ξεκάθαρη σκοπιμότητα, ιδιοτέλεια και καπήλευση ενός δημοτικού ιστορικού ακινήτου. Δεν θα γελάσουμε ούτε αργότερα.
 Τον ανάλογο σεβασμό που αξίζει και απαιτεί η περιοχή θα περιμένουμε και την άμεση αποκατάσταση της αλήθειας.
Βελισσάριος Λένορμαν