Έρχεται… Νέα ώθηση θα δώσει στην αγορά των ομολόγων και στο χρηματιστήριο η επικείμενη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητα της Ελλάδας από τον οίκο Fitch στις 16 Φεβρουαρίου.

Ο διεθνής οίκος έχει προγραμματίσει για τα μέσα Φεβρουαρίου την αναθεώρηση του αξιόχρεου της Ελλάδας και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αλλά και με τις παραδοχές που χρησιμοποιεί, θα προβεί σε νέα αναβάθμιση. Η ενίσχυση της πιστοληπτικής ικανότητας από την Fitch θα γίνει σε λιγότερο από ένα μήνα μετά την αντίστοιχη κίνηση της Standard and Poors, στις 19 Ιανουαρίου, η οποία αύξησε κατά μία βαθμίδα το αξιόχρεο της Ελλάδας.

Καθώς η αίσθηση των αναλυτών προεξοφλεί την αναβάθμιση, έχουν επηρεαστεί αντίστοιχα και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, οι οποίες στη δευτερογενή αγορά έχουν διαμορφωθεί στα επίπεδα του έτους 2005, ενώ μάλιστα η απόδοση του διετούς ομολόγου (πέριξ του 1,3%) έχει σημειώσει διαχρονικό ρεκόρ, καθώς αντίστοιχο επιτόκιο δεν έχει καταγραφεί ποτέ στην οικονομική ιστορία της χώρας.

Επίσης, η απόδοση του πενταετούς ομολόγου, έχει υποχωρήσει στο 2,7%, ενώ του δεκαετούς ομολόγου, κάτω από 3,7%.

Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν τις ευνοϊκές συνθήκες για την επιτυχή έκδοση του επταετούς ομολόγου που σχεδιάζει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, με το εγχείρημα να πραγματοποιείται το αργότερο έως την ερχόμενη εβδομάδα, όπως έχει αποκαλύψει το Σin.

Το κουπόνι του νέου τίτλου θα κινείται πέριξ του 3% και ίσως στο 2,9%, αλλά η τελική απόδοση (και το κόστος δανεισμού του δημοσίου), θα διαμορφωθεί από τις προσφορές των θεσμικών επενδυτών.

Με την αναβάθμιση από τη Fitch, την εκταμίευση της δόσης από τον μηχανισμό στήριξης, που αναμένεται στις αρχές Φεβρουαρίου, παγιώνεται στους κύκλους των ξένων επενδυτών η βελτίωση του οικονομικού κλίματος για την ελληνική οικονομία και απομένει, η βελτίωση αυτή να μετουσιωθεί και στην έλευση ξένων επενδύσεων.

Ωστόσο καταλυτική επίδραση θα έχει η διευθέτηση του ελληνικού χρέους, η οποία καθυστερεί λόγω της… ακυβερνησίας στη Γερμανία.

Πάντως είναι θετικό ότι ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο ανακοίνωσε την έναρξη των τεχνικών εργασιών για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, οι οποίες στο προσεχές διάστημα θα λάβουν πιο συγκεκριμένο χαρακτήρα.

Advertisements