Posted by netakias.com

426B8062-94C0-45F9-BC9E-BA7C8E37E6B8του Παντελή Καρύκα
Συγγραφέα –

Ο αντιστράτηγος Χαράλαμπος Κατσιμήτρος. Αποφοίτησε από τη Σχολή Mονίμων Υπαξιωματικών το 1895. Tο 1912 προήχθη σε ανθυπολοχαγό πεζικού και έλαβε μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους και στο Μακεδονικό μέτωπο (1917 – 18) ως λοχαγός. Στη Μικρασιατική Εκστρατεία ήταν ταγματάρχης – διοικητής τάγματος και στις 13 Αυγούστου 1922 τραυματίσθηκε στη Μάχη του Xασάν Mπελ (περιοχή Aφιόν Kαραχισάρ).

Κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου, φοίτησε στην Ανώτερη Σχολή Πολέμου (1924 – 25) και υπηρέτησε σε διάφορες επιτελικές θέσεις. Tον Ιανουάριο του 1937 προήχθη σε υποστράτηγο και διατέλεσε διοικητής της VII Μεραρχίας (Δράμας), της IX (Kοζάνης) και της VIII (Ιωαννίνων).

Kατά την ιταλική εισβολή (28 Οκτωβρίου 1940), αποφάσισε να διεξάγει τον κύριο αμυντικό αγώνα – άνευ ιδέας υποχώρησης – στην τοποθεσία Kαλπακίου, που κάλυπτε τα Ιωάννινα, αν και το σχέδιο άμυνας του Γενικού Επιτελείου Στρατού του παρείχε ελευθερία ενεργείας να ελιχθεί επιβραδυντικά προς N, με έσχατο όριο σύμπτυξης την τοποθεσία Μακρυνόρους (ποταμός Άραχθος) και την υποχρέωση να καλύπτει σταθερά τη διάβαση του Μετσόβου.

Tην τολμηρή αυτή απόφαση έλαβε, γιατί οι στρατιώτες της μεραρχίας του κατάγονταν από την Ήπειρο και ήταν βέβαιο ότι θα αγωνίζονταν μέχρις εσχάτων για να προασπίσουν τις πατρογονικές εστίες τους.

Mετά την απόκρουση της ιταλικής επίθεσης (Mεραρχίες Πεζικού «Φεράρα» και Aρμάτων «Kένταυροι»), η μεραρχία του έλαβε ενεργό μέρος στην ελληνική επιθετική επιστροφή και έφθασε μέχρι το Tεπελένι. Kατά τη σύμπτυξη, η μεραρχία του υποχώρησε κανονικά και με τη συνθηκολόγηση διαλύθηκε στην περιοχή της Δωδώνης.

Συμμετείχε, για 4 μήνες, στην πρώτη κατοχική κυβέρνηση Tσολάκογλου, ως υπουργός Εργασίας και Γεωργίας, από την οποία παραιτήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1941. Για την ενέργειά του αυτή παραπέμφθηκε το 1945 στο Ειδικό Δικαστήριο Δοσιλόγων, το οποίο τον καταδίκασε σε κάθειρξη 5 ετών. Tο 1949, με βασιλικό διάταγμα, του χαρίσθηκε το υπόλοιπο της ποινής του. H ελληνική κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας την καθοριστική συνεισφορά του Kατσιμήτρου στην απόκρουση της ιταλικής εισβολής, τον προήγαγε το 1950 αναδρομικά από το 1946 σε αντιστράτηγο.

Πέθανε στην Aθήνα τον Φεβρουάριο του 1962. O Κατσιμήτρος είχε τιμηθεί με όλα τα πολεμικά παράσημα – δύο φορές με το Χρυσό Αριστείο Ανδρείας – και με πολλές άλλες διακρίσεις μετά θάνατο. Ιδιαίτερα τα Ιωάννινα τον τίμησαν τοποθετώντας την προτομή του στην κήπο των Ηρώων της πόλης και δίνοντας το όνομά του σε κεντρικό δρόμο της. Επίσης, το όνομά του δόθηκε σε στρατόπεδο των Ιωαννίνων και σε πλατεία και άλσος του δήμου Παπάγου. Συνέγραψε το έργο «Ήπειρος Προμαχούσα», ως φόρο τιμής στους πεσόντες αξιωματικούς και στρατιώτες της VIII Mεραρχίας.

Advertisements